#OstaniKodKuće


Iskoristi sve prednosti besplatnih online sadržaja i alata!

 

#DigitalnoVrijeme

 


Potaknuti situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa (COVID-19), a u želji da se solidariše sa svim građanima u Bosni i Hercegovini, asocijacija IT kompanija Bit Alijansa pokrenula je portal Digitalno vrijeme.

Kompanije, nevladine organizacije, javne ustanove i pojedinci stavljaju na raspolaganje besplatne digitalne usluge koje će građanima olakšati svakodnevnicu provođenja vremena kod kuće, uz korisne sadržaje.

Cilj portala je da ponudi koristan sadržaj za sve generacije stanovništva u Bosni i Hercegovini, stoga su uključeni digitalni alati koji će omogućiti usvajanja novih znanja, čitanje ili slušanje besplatnih knjiga, olakšati komunikaciju, omogućiti gledanje online predstava iz pozorišta širom BiH, kao i sadržaje za zabavu. Također, dostupni su savjeti i vježbe za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i mogućnosti za primanje i pružanje pomoći svima onima kojima je u ovom trenutku potrebna.

Solidarnošću olakšajmo jedni drugima ovaj period u kojem se nalazimo i pokažimo da se u najvećoj nevolji prepoznaju i naše najbolje vrijednosti!

#OstaniKodKuće, prati uputstva kriznih štabova i iskoristi sadržaje koje donosimo.

Microsoft Teams predstavlja platformu za komunikaciju i kolaboraciju. U video sadržaju prikazana je upotreba ovog alata u nastavnom procesu, kako kreirati virtuelnu učionicu i voditi nastavu na ovaj način. 

Serijal sa 10 webinar sesija u vidu pomoći obrazovnim ustanovama, roditeljima i učenicima u realizaciji online nastave. Poseban osvrt na aplikacije Google Classroom, Google Drive, Google Forms i Google Calendar.

GRAASP je besplatan otvoreni sistem za online edukaciju sa mogućnostu klasične nastave, zatim interaktivne saradnje, kreiranja interaktivnih programa, učionica i sl.

Popularni sadržaji TED platforme dostupni su i online u različitim formatima. Savladajte nove vještine uz zanimljive savjete profesionalaca koji podržavaju TED Ed platformu za učenje.

Zabavite svoje mališane uz edukacione igre koje će im omogućiti da istovremeno usvajaju nova znanja i igraju se.

Koncerti čuvene Berlinske filharmonije mogu se pratiti i online uz kod BERLINPHIL. Pronađite svoju omiljenu melodiju i uživajte.

Centar za mirovne studije iz Banje Luke putem internet video komunikacije nudi individualnu i grupnu psihološku podršku građanima BiH s ciljem prevazilaženja krize koju je izazvao koronavirus.

Ukoliko uživate u klasičnoj muzici, posjetite ClassicFM i slušajte svoje omiljene kompozitore iz udobnosti svoje kuće.

Da bismo uživali u kulturi danas su nam potrebni samo pametni telefon i internet veza. Na Cultural Places platformi pronađi digitalne vodiče s kojima ćeš upoznati evropsku kulturu i njene destinacije.

Ovaj projekat je inicijativa asocijacije “Bit Alijansa” koju čine IT kompanije iz  Bosne i Hercegovine.